Najava događaja: Dan GIS-a Srednje 2022

Ako ste ljubitelj geografije i entuzijasta, divan događaj je u najavi…
JU OŠ “Srednje” proslavit će 16. novembra svjetski Dan GIS-a.

Zašto je GIS u obrazovanju bitan?

Ljudi su oduvijek bili fascinirani istraživanjem svog doma – Zemlje. Antički učenjaci u Rimu, Grčkoj i Kini osnovali su studije geografije prije više od 2.500 godina kako bi razumjeli pojave i procese na našoj planeti.

Danas je geografija relevantnija nego ikada prije, kada su u pitanju klimatske promjene, ekonomska globalizacija, urbano širenje, gubitak biodiverziteta, održiva poljoprivreda, kvalitet i količina vode, kriminal, kulturna raznolikost, energija, turizam, politička nestabilnost i prirodne opasnosti koje postaju sve važnije na globalnom nivou, ali takođe sve više utiču na naš svakodnevni život. Za hvatanje u koštac s ovim problemima potrebno je stanovništvo koje ima čvrste temelje u geografiji, stanovništvo koje može vidjeti „širu sliku” ali i da razumije kako su različiti obrasci i trendovi povezani od globalnih razmjera do lokalne zajednice.

Geografija se bavi svim relevantnim pitanjima našeg vremena, jer sva ova pitanja imaju geografsku komponentu.

Zašto karte?

Vijekovima su karte pobuđivale maštu i inspirisale istraživanja nepoznatog. Danas se karte koriste za razumijevanje različitih prostornih odnosa. Ovi prostorni odnosi se analiziraju pomoću karata u digitalnom obliku u okviru geografskog informacionog sistema (GIS-a). U okviru GIS ove karte su dinamičke, a ne statični dokumenti. Sa njima se mogu uhvatiti ukoštac i kombinovati ostale karte, informacije, priče i multimedija. GIS, zajedno sa tehnologijom globalnog pozicioniranja (GPS) čine geotehnologije koje pomažu ljudima da efikasnije donose svakodnevne odluke.

Zašto GIS u obrazovanju?

GIS u nastavi pomaže učenicima da razumiju sadržaje u raznim disciplinama, ne samo iz geografije, nego i iz historije, matematike, jezika, umetnosti, hemije, biologije, građanskog obrazovanja i još mnogo toga.

GIS pomaže učenicima da kritički razmišljaju, koriste stvarne podatke i povezuje ih sa sopstvenom zajednicom.

Kids Learning World Map with Continents Countries Ocean Geography

Geotehnologije, zajedno sa biotehnologijom i nanotehnologijom, su identificirane kao tri ključne vještine na tržišta rada od strane američkog Ministarstva rada za 21. vek (Gewin 2004). Uz GIS, učenici istražuju odnose između ljudi, klime, korištenja zemljišta, vegetacije, riječnih sistema, reljefa, tla, prirodnih opasnosti i mnogo toga više.

Pozivamo vas da se okupimo i proslavimo nevjerovatnu tehnologiju Geografskih informacionih sistema na Dan GIS-a, 16. novembra ove godine. 

Dobro došli!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *